Salang’t de wyn fan de wolken waait

PosterKlein_mkIn het tijdperk van globalisering en een Verenigd Europa lijkt de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en hun invloed op de maatschappij kleiner te worden. De groter wordende afstand tussen burgers en machthebbers, de centralisering, bureaucratisering en het uniforme karakter van het globalisme kan mensen het gevoel geven dat ze geen invloed meer hebben op hun eigen leven en hun leefomgeving.

Salang’t de wyn fan de wolken waait toont drie verschillende situaties in het décor van Friesland, waarin mensen ‘dapper weerstand bieden’ aan deze ontwikkeling. Zij proberen allen het heft in eigen hand te nemen. Op hun eigen manier en met hun eigen redenen.
Dat verhaal wordt gecombineerd met een verhaal over een unieke Middeleeuwse geschiedenis die bekend staat als de ‘Friese Vrijheid’.
Door deze combinatie van heden en verleden ontstaat een film die zowel gaat over zelfbeschikkingsrecht als over de eeuwig durende strijd voor dat recht. Een strijd die door de hele wereldgeschiedenis heen altijd en overal weer opkomt (in het groot en in het klein).

Een strijd en een droom die lijkt te bestaan sinds de wind van de wolken waait.

Selectie_Cultureunplugged Selectie_Noordelijkff Selectie4tunedcitiesSelectie_Scenecs2008Selectie_FilmfrontSelectie_NPS

 

Al het nieuws over ‘Salang ‘t de wyn fan de wolken waait’:

  • Review in Skrien (filmvakblad) 'Salang 't de wyn fan de wolken waait'
    Dan maar documentaire, Skrien (filmvakblad) November 2008. Door Gerlinda Heywegen. Bespreking van de eindexamenfilms van 2008 van de academie St.Joost “Betrokken documentaires, veel uiteenlopende animatie en een enkele keer fictie. Er is weinig mis met de afstudeerfilms van AKV St.Joost. in Breda. Ze kunnen er films voor peuters, actievoerders en cinefielen maken… …Als je film […]
  • Screenings 'Salang 't de wyn fan de wolken waait'
    • 6 November 2013: Filmcafé Onderbelicht (Klinker, Nijmegen) • 3 November 2013: Filmhuis Zevenaar • 15 September 2013: Gruitpoort Filmhuis, Doetinchem • 23 November 2012: SP partijhuis, dovenetellaan 55, Arnhem • 24 Juni 2012: Cinema Münster, (Duitsland) • 15-18 December 2010: 4 Tuned Cities Skopje (Macedonië) • 24-27 November 2010: 4 Tuned Cities Sarajevo (Bosnië) […]