Home

In Productie

 • De Figurant


  aan-tafel

  Met de productie van ‘De Figurant’ slaat Zaaigrond Filmproducties nieuwe wegen in en gaan we een maandelijks online praatprogramma maken.
  De Figurant is een online praatprogramma voor mensen die een kritische inhoudelijke insteek missen in de reguliere, mainstream media.

  Continue reading →

 • The future of work

  FofW_header-960x475.jpgKUD Mreža (SIovenië), Projekthaus Potsdam-Babelsberg (Duitsland), Zaaigrond filmproducties en kunstenaars Julij Borstnik (SIovenië) en Abel Heijkamp (Nederland) hebben financiële steun gekregen van het European Cultural Fund (ECF) om een documentair samenwerkingsproject te maken met de werktitel: “The Future of Work”.

  Continue reading →

Gerealiseerde Films

 • Alles Flex?
   
  alles-flex
   
  In de 4 delige web-documentaire “The Future of Work” onderzoeken Abel Heijkamp (NL) and Julij Borštnik (SI) the consequenties van de alsmaar doorgaande precarisatie van wonen en werken in Nederland, Slovenië, Duitsland en Europa als geheel. In aflvering 1 “Alles Flex?” zijn ze in the Nederland om de volgende vraag te onderzoeken: Wat voor soort maatschappij krijgen we als zowel werk als wonen wordt geflexibiliseerd?
   
  Continue reading →
 • Wegen

  SMALL-JPG
  Doordat mensen binnen één stad (Nijmegen) zich voortbewegen in hun eigen bekende leefwerelden, die ieder sterk van elkaar afwijken, ontstaat er een stadsplattegrond en muzikale compositie die gebaseerd is op de dynamiek van al deze dagelijkse levenswegen.

  Continue reading →

 • Een klein vlekje

  9707 - PosterA2.inddLodewijk van den Berg is de eerste ruimtevaarder van Nederlandse bodem. De ‘vergeten astronaut’ woont al meer dan 50 jaar in de VS, maar de liefde voor zijn geboortedorp Sluiskil is altijd gebleven. Ook de inwoners van het Zeeuwse Sluiskil hebben ieder hun eigen, grootse ontdekkingsreis meegemaakt.

  Continue reading →

 • Dit is hoe een land ontstond

  poster DIHELO a2.inddOoit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de grens tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete, zijn ooit ook de grenzen van Nederland bevochten, bepaald of ontstaan. In vogelvlucht vliegt ‘Dit is hoe een land ontstond’ door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete. De film vertelt (en bezingt!) hiermee het absurde verhaal van de landsgrenzen.
  2012, 26 minuten, HD

  Continue reading →

 • Das war das lustige Leben

  Filmposter_DwdlL_mkKlompen Jan, de eenentachtig jarige ‘godfather’ van de woonwagenbewoners, is één van de laatste woonwagenbewoners die, ondanks alle tegenwerking van de autoriteiten, nog daadwerkelijk rondreist. Terwijl zijn generatie woonwagenbewoners langzaam verdwijnt, is de familie Paridaans zich aangetrokken gaan voelen tot de oude woonwagens waarin ook Klompen Jan vroeger leefde. Ze besloten om er één te bouwen, gingen er als hobby in reizen en sloten zich aan bij een stichting die het ‘mooie zigeunerleven’ nabootst. De film toont de tegenstelling tussen de gekoesterde folklore en de harde realiteit van woonwagenbewoners.

  Continue reading →

 • Salang’t de wyn fan de wolken waait

  PosterKlein_mkIn het tijdperk van globalisering en een Verenigd Europa lijkt de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en hun invloed op de maatschappij kleiner te worden. De groter wordende afstand tussen burgers en machthebbers, de centralisering, bureaucratisering en het uniforme karakter van het globalisme kan mensen het gevoel geven dat ze geen invloed meer hebben op hun eigen leven en hun leefomgeving.

  Continue reading →