Artikel Change Perspective nav ‘Wegen’: “Ik wil een nieuw soort Atlas maken”

‘Ik wil een nieuw soort atlas maken’

Datum bericht: 10 maart 2015
Uit: Change Perspective van de Radboud Universiteit

Politiek geograaf en grensexpert Henk van Houtum werkte mee aan de korte film ‘Wegen’, die een visualisatie is van zijn ideeën over de stad als dynamisch knooppunt. Vanaf 10 maart reist de film langs enkele filmfestivals.

Henk-van-Houtum

‘In de film zie je beelden van een stad, in dit geval Nijmegen. Je ziet hoe mensen de stad maken: door hun bewegingen, hun interacties. Zo krijg je een indruk van het ritme van een stad die ontwaakt, pauzeert, werkt. En je ziet knooppunten ontstaan: rondom de universiteit, een ziekenhuis, de binnenstad.

Een stad is niet alleen onroerende goederen, zoals grond, fabrieken of straten. Zeker in de cartografie zitten we nog heel erg vast aan de representatie van een land of stad als een tweedimensionale plattegrond. Deze film weekt dat los. Het is de verbeelding van de gemeenschap in de stad, juist in haar dynamiek, verbindingen en bewegingen. Dat levert een veel rijker beeld op.

De film is een onderdeel van een groter onderzoeksprogramma. Mijn ideaal is om een nieuw soort atlas te maken. De God Atlas torst de last van de wereld; ik pleit voor een Hermes, naar de God van de beweging. Onze huidige atlas is vooral gebaseerd op territoriale scheidingen, indelingen, op grenzen. We laten in onze standaardkaarten niet of nauwelijks zien hoe we verbonden zijn met elkaar, hoe onze ideeën gekoppeld zijn, waar ons eten of onze kleding vandaan komt. Daarmee begrenzen we ook politiek ons blikveld. Die connecties wil ik laten zien. Dat kan in de vorm van bewegende kaarten of films, maar het zou in elk geval een collectie moeten zijn die, net als de film, voortdurend beweegt. Ik ben dan ook bezig met een kunstexpert om zoiets te gaan maken. Zeer inspirerend.’